Neljä vuodenaikaa ja päivän sää

auringonlasku1

Nyt ehkä useampikin teistä miettii, että onpa kyllä tylsääkin tylsempi aihe! Mutta katsokaas uutisia tai omaa SoMen streamia, montako päivitystä ja uutista onkaan säästä? Ainakin kevät-talven hiihtolomien aikaan lähes jokaisella ystävällä oli aivan upeita sääkuvia tykkylumisista puista, hiihtoreiteistä laduilla ja metsissä, sekä upeista punaisista auringonlaskuista. Talvella kirjoitellaan päivityksiä kovasta pakkasesta, mahtavista lumipyryistä, keväällä auringonpaisteisista aamuista, hiirenkorvien ilmestymisestä, kesällä sateesta, auringosta, sumusta, helteestä, kylmyydestä ja syksyllä ainakin harmaasta vesisateesta ja lähestyvän talven tulosta. Sää on helppo puheenaihe, jos ei muuta juttua keksi vaikka ventovieraan ihmisen kanssa.

Tässä nyt siis omia näkemyksiä juurikin oman asuinpaikkani näkökulmasta, joka voi poiketa suurestikin aivan eteläisessä Suomessa tai Lapissa asuvien näkövinkkelistä. Suomessa ja varsinkin täällä aika pohjoisessa, on nähtävillä selvästi kaikki vuodenajat. Ne voi jopa sanoa suoraan kalenterista: Kevät on huhti-toukokuussa, kesä kesä-heinäkuussa, syksy syys-lokakuussa ja talvi joulu-tammikuussa. Väliin jää monta kuukautta, joista osa on mielestäni vähän vaikeita sijoittaa vain yhteen vuodenaikaan, ainakaan kalenterin mukaan, koska vuodet eivät ole identtisiä keskenään. Itselleni vuodenaikoja on vielä noiden perinteisten neljän lisäksi neljä muutakin: syyskesä, syystalvi, kevät-talvi ja kevätkesä. Nämä sijoittuvat useinkin juuri kuukausiin helmikuu, maaliskuu, elokuu ja marraskuu. Nämä toki vähän vaihtelevat vuodesta riippuen säiden mukaan, ihan kalenterista ei kaikkia vuodenaikoja voi tarkalleen sanoa. Mutta on mukava muistella vaikkapa lapsuuden ja nuoruuden lumisia kevät-talvia ja lämpimiä syyskesän iltoja.

Moni tuntemani ihminen tykkää valittaa säästä. Sitä on joskus vähän huvittavakin seurata. Talvella on liian kylmä (tai liian lämmin) ja liikaa (tai liian vähän) lunta ja odotetaan innolla sitä kesää! Kesällä alkaa sitten valitus kylmyydestä tai on aivan kauhea helle ja kuumuus. Sadetta ei saisi tulla yhtään, mutta jos sitten ei tule, niin on ankeaa, kun kukat ja kaikki kuolee kuivuuteen! Syksy on useille aivan kamalista kamalin vuodenaika! On pimeää ja sadetta ja yleisesti ottaen aivan kamalaa! Harvoin uskallan itse sanoa, että rakastan syksyä ❤ Totta puhuen rakastan kaikkia kahdeksaa vuodenaikaa.

Olen varmasti välillä itsekin marissut säästä, mutta harvemmin. Olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että sää on pukeutumiskysymys. Lisäksi turha valittaminen vie energiaa ja tuo negatiivisia ajatuksia. Miksi kuormittaa itseä negatiivisuudella aiheesta, jonka suhteen valittaminen ei tuo mitään muutosta vallitsevaan tilanteeseen? Sää ja vuodenajat on asia, joihin emme voi itse vaikuttaa millään tavalla (en tässä vaiheessa ota kantaa kasvihuoneilmiöön tai tällä hetkellä kuumaan mikromuovi-aiheeseen). Jos inhoaa sydämensä pohjasta syksyä ja talvea, kannattaa harkita muuttoa jonnekin, missä näitä vuodenaikoja ei ole. Maailma on täynnä paikkoja ja pallo on kutistunut viimeisten vuosikymmenten aikana niin paljon, ettei muuttaminen ole täysin mahdotonta varmasti kenellekään. Maailma on täynnä mahdollisuuksia ❤ Jos taas tuntuu siltä, ettei vaan voi muuttaa Suomesta ja inhoaa siltikin syksyä ja talvea ja kylmiä kesiä ja hitaasti etenevää kevättä, suosittelen ajatusmaailman muuttamista säiden suhteen. Ei se tapahdu päivässä eikä viikossakaan (paitsi jos säät on juuri toivotun laiset), mutta pikku hiljaa omissa asenteissa voi tapahtua muutoksia.

Moni varmasti miettii nyt, että ei ihan varmasti tule ainakaan syksyn pimeistä sadekeleistä tykkäämään, vaikka mikä olisi. Jos haluaa inhota jotain, se on jokaisen oma valinta. Mutta voi myös valita sen, että on inhoamatta. Ihan kaikista asioista löytyy myös se positiivinen puoli. Tämä vaatii alkuun yritystä ja tiedostamista. Kun tulee ajatus: ”Voi ei, sataa!”, kannattaa pysähtyä ja kaivaa se pieni positiivinen asia siitä sateesta. Se voi olla vaikkapa vain se, että ihana kun voin olla sisällä, eikä tarvitse lähteä sateeseen. Tai että sateen ropina kuulostaa mukavalta sateenvarjon kangasta vasten ja sade puhdistaa ilmaa ja huuhtoo pölyjä kaduilta. Ehdottomasti kannattaa olla sopivat varusteet jokaiseen säähän, koska märissä vaatteissa ulkona värjötellessä on takuulla vaikea saada mieleen yhtään positiivista mietettä. Minulla on ihanat punaiset kumpparit, jotka tuo hyvää mieltä aina, kun ne saa vetää jalkaan ❤ Talveksi minulla on laatikoittain kauniita äidin kutomia lapasia ja pitkävartisia sukkia, joiden pukeminen saa hymyilemään ja pakkasia välillä oikein odottaa!

Eri vuodenajoista tulen kirjoittelemaan vielä lisää. Ihan vain siksi, että ne vaikuttavat kaikkien meidän jokapäiväiseen elämään enemmän kuin moni muu asia.

Sää, mikä ihana tekosyy ❤

4 thoughts on “Neljä vuodenaikaa ja päivän sää

Add yours

 1. Kävisi kyllä varmasti tylsäksi jos aina olisi samanlainen ja hieno sää. Neljään vuoden aikaan tottuneena olisi outoa asua jossain missä ne eivät niin hyvin näy kuin Suomessa (vaikka auringosta ja matkailusta lämpimässä pidänkin).

  Suomi on myös pitkä maa ja täälläkin on paljon vaihtelua. Meillä päin on jo lumet melkein sulaneet monin paikoin ja katukäytäviltä paikoin jo soraa harjattu pois. Se on mulle kevään merkki 🙂 Isäntä juuri vähän aikaa sitten soitti ja oli n. 200km pohjoisempana, jossa on yli kymmenen astetta kylmempää (täällä siis plussalla ja siellä pakkasella).

  Mukavaa alkavaa viikkoa! 🙂

  http://kotonajakaupungilla.blogspot.fi

  Tykkää

  1. Kiitos kommentistasi Katri ❤ Itsekin kyllä tykkään käydä lämpimissä maissa, mutta asuminen olisi ihan eri juttu. Turun seudulla taitaa olla jo melkein täysi kesä!! Täällä Oulun korkeudella kevät etenee, hitaasti, mutta niin varmasti 🙂 Kiva kun laitoit blogisi linkinkin, kävin jo vierailulla ja käyn vastakin, löytyy luettavaa myös meille pienten lasten arjen ohittaneille 🙂

   Tykkää

 2. Olipa hyvä kirjoitus. Pidän vuodenaikojen vaihtelusta enkä juuri säätiloista rutise 🙂 Meillä on tänään aurinkoinen kevättalven päivä. Olen miettinyt ilmastoa viime päivinä kun ulkomaalaiset oppilaani kertoilivat että heidän maissaan on vain kaksi vuodenaikaa (Honduras ja Somalia). Hassua kuvitella että puissa on lehdet vuodet läpeensä, kuten joissakin maissa.

  Tykkää

  1. Kiitos kommentistasi Kieltenope ❤ Etelän maissa on niin erilaiset säät ja vudenajat, että niitä voi näin pohjoisen asukkina vain ihmetellä. Yhtä lailla lämpimien maiden ihmiset ovat ihan ällikällä lyötyjä meidän olosuhteista, kesän valoisista öistä, kylmästä, pimeästä talvesta jne. Kiva blogi sinullakin, postauksia moneen lähtöön (rakastan kirppareita, sisustamista, ruuanlaittoa ym ym.).

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggers like this: