Intohimona ruoka

20180504_182901.jpg

Olen lähes koko aikuisiän tuntenut intohimoa ruokaa kohtaan. Miksipä ei, onhan syöminen kaikille aivan välttämätöntä ja toisille, kuten minulle, myös suuri nautinto. Osa ihmisistä pystyy suhtautumaan ruokaan ”polttoaineena”, mutta minä en siihen pysty. Toki mietin paljon ruuan terveellisyyttä ja alkuperää ja onhan se toki polttoainettakin, mutta minulle ruoka on eniten tutkimusmatka ja nautinto.

En oikein enää edes muista, mistä tämä ruokainnostus alkoi. Muistan kuitenkin, että noin 20 vuotta sitten aloin kiinnostua yhä enemmän ja enemmän ruuan puhtaudesta ja aloin käyttää luomu-tuotteita yhä enemmän ja enemmän. Tähän vaikutti osittain myös se, että olin pienen pojan äiti ja halusin tarjota hänelle parasta mahdollista ruokaa. 2000-luvulla luomu-tuotteiden saatavuus oli jotain aivan muuta kuin nyt. Kauppojen valikoimat olivat tosi suppeat ja erityisruoka-kaupoista, joita ei niiitäkään paljon ollut ainakaan täällä Oulussa, piti käydä metsästämässä osa ruuasta ja loput tilailin eri nettikaupoista. Kulutin tosi paljon aikaa ruuan hankkimiseen sieltä, täältä ja tuolta. Lopulta perustin oman luomu-ruokapiirin, johon liittyi muutama ystäväni. Tilasin joka toinen viikko luomu-tuoretukusta tavaraa ja homma alkoi tuntua helpommalta.

Nykyisellään käytän toki luomuakin, mutta en ole aivan yhtä fanaattinen mitä vielä kymmenen vuotta sitten. Parin viime vuoden aikana on alkanut korostua myös ruuan eettisyys ja ympäristöarvot. Kasvisruoka on vallannut yhä enemmän alaa keittiössäni ja innolla kokeilen uusia vegaanisia tuotteita ja reseptejä. Tähän on myös innostanut ystäväni, kenen kanssa olen jo parina vuonna osallistunut tammikuun vegaanihaasteeseen. Suosittelen lämmöllä tuota vegaanihaastetta kaikille! Haasteen aikana saa infokirjeen sähköpostiin jokainen päivä, joissa on kyllä valtava tietomäärä vegaanisista vaihtoehdoista, ruokaresepteistä yms. Kirjoittamalla Googleen Vegaanihaaste, löytää helposti aiheeseen liittyvät nettisivut sekä Facebook-ryhmän. Näistä löytyy paljon tietoa ja sivuja päivitellään aktiivisesti.

Täysin vegaani minusta ei (ainakaan ihan vielä) ole tullut, mutta joka kerta kaupassa ostellessa mietin tarkoin eläinperäisten tuotteiden ostoa ja punnitsen eri vaihtoehtoja. Täytyy myöntää, että hetkittäin koen ruokakaupassa jopa epätoivon hetkiä, jos vegaanisia ja eettisiä vaihtoehtoja ei oikein ole, tai sitten niiden hinta hipoo pilviä. Pidän tosi paljon mm. nyhtökaurasta ja härkiksestä, mutta se hinta…. Onneksi löytyy myös edullisia vaihtoehtoja, kuten linssit ja kikherneet sekä erilaiset soijatuotteet. Ihan sinut en vielä ole kuivien soijatuotteiden kanssa, mutta toisaalta on todella mieltä ilahduttavaa kokeilla uudenlaisia kasvisruokareseptejä. Makumatkat omassa keittiössäni ovat matkailua minun makuuni ❤

Lihaakin toki ostan ajoittain, mutta harkiten. Esimerkiksi Oulussa toimiva REKO lähiruokapiiri on todella ihana paikka käydä ostamassa lähialueella tuotettuja luomumunia ja luomulihaa. Valikoima on usein jopa runsaampi mitä oman pienen lähikaupan tiskissä, koska saatavilla on yleensä kaikkia ruhon osia ja esimerkiksi lammasta. Olen ostanut REKOsta myös mm. Hailuotolaiselta kalastajalta valmiiksi jauhettua haukea sekä Pohjois-Karjalaista luomuruislimppua, joka oli ehkä parasta ruisleipää, mitä olen koskaan syönyt ❤ Tarjolla on myös paljon juureksia ja viljatuotteita sekä säilykkeitä ja jopa hyvinvointituotteita. Tuotteet pitää yleensä tilata etukäteen Facebookissa toimivan ryhmän kautta, mutta joillakin myyjillä on mukana myös ylimääräistä satunnaisille ostelijoille. Oikein innolla odotan syyskesää, kun REKOon alkaa tulvia kaikki ihanat tuoreet juurekset ja vihannekset ❤ Postaukseen liitettyssä kuvassa on muuten eilisestä REKOsta ostamani savuriihessä perinteisesti kuivatut sipulit. Savuinen sipulin tuoksu on aivan huumaava ❤

Ruokaohjeita kirjoittelen toisessa blogissani: Päiväni Murmelina.

Millaisia ajatuksia sinulla on ruuasta? Onko se enemmän polttoainetta vai nautiskelua? Oletko sekaani vai vegaani vai jotain ihan muuta?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggers like this: